Semla Şubat ayında çıkan, ortasında badem ezmesi ve krema olan bir tür çörek. Genelde hamurunda kakule oluyor, ama bulamazsanız koymasanız da olur.
Yeni Semla tarifi için buraya tıklayın.
Yapılışı
Fırın ısısı 225°, Turbo fırın 225°
20-25 adet
Hamuru:
- 75 g tereyağı
- 1 su bardağı [2,5 dl] süt
- 25 g yaş maya
- 0,3 çay kaşığı tuz
- 2,5 yemek kaşığı [0,5 dl] şeker
- 2 çay kaşığı [2 tsk] kakule
- 1 yumurta
- 3-4 su bardağı [7-8 dl] un
- 150 g badem ezmesi veya
0,75 su bardağı [1,5 dl] badem ve 0,75 su bardağı [1,5 dl] şeker
- 0,5 su bardağı süt
- Çırpılmış krema veya krem şanti
- Yağı eritip, sütü ekleyin. Bu karışım yaklaşık 37 derece olması gerekiyor (parmağı yakmıyacak şekilde). Çok sıcak veya çok soğuk olursa hamur iyi kabarmaz.
- Mayayı yağ-süt karışımına ekleyin ve karıştırın. Tuz, şeker, kakule, yumurta ve unu eklekip hamur kaba yapışmayana kadar yoğurun.
- 30 dakika kabarması için bekleyin.
- Hamur kabardıktan sonra, masaya biraz un serpin ve hamuru tekrar yoğurun. Yaklaşık 20-25 tane yuvarlak top yapıp, tepsiye yerleştirin.
- 20-30 dakika tepside kabarmalarını bekleyin.
- Üstüne yumurta sürün ve 225 derecede yaklaşık 10 dakika pişirin.
- Çörekleri fırından çıkardıktan sonra, soğumasını bekleyin.
- Her bir çörekten birer kapak kesin ve içini biraz oyun. Çıkan hamur içlerini badem ezmesi ve ısıtılmış süt ile karıştırın. Badem ile yapmayı tercih ediyorsanız, blenderden geçirilmiş bademi, şeker ve ısıtılmış süt ile karıştırın.
- Hazırladığınız badem ezmesi-süt karışımı ile açılan oyuğu doldurun. Üstüne bir kaşık çırpılmış krema ekleyin ve kapağı kapatın. Servis için üstüne pudra şekeri serpebilirsiniz.
Yorumlar