Prenses pastası [Prinsesstårta]

Prinsesstårta İkea'da da satılıyor, prenses turta diye geçiyor, belki tatmışsınızdır. Prinsesstårta, üstü badem ezmesi ile kaplanmış, içinde vanilya kreması olan klasik bir İsveç pastası. İsveç'te doğum günlerinin, düğünlerin ve diğer kutlamaların vazgeçilmez pastası. Görünüş olarak genelde yeşil ve üstünde pembe bir gül olur.
Bu pastayı 2011 senesine girerken yapmıştım. Yeşil gıda boyası olmadığı için, badem ezmesini biraz reçelle karıştırmıştım. Kreması yine İsveç'te çok kullanılan ve benim tariflerimde de karşınıza çok çıkan vanilya sosu ve krema karışımı. Vanilya sosu tarifini ayrıca yayınlayacağım. Vanilya sosu yerine vanilyalı pastacı kreması veya dr Oetker'in Vanilyalı dolgu kremasını da kullanılabilinir.
Badem ezmesini pastayı yapmadan birkaç gün önceden de hazırlayabilirsiniz. İki streç film arasında açıp, oklavaya sararak buzdolabında bekletebilirsiniz.
Fırın ısısı 175°, 40 dakika


Pandispanya
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı [200 ml] şeker
  • 0,5 su bardağı [100 ml] un
  • 0,5 su bardağı [100 ml] nişasta (ben patates nişastası kullandım)
  • 1 paket kabartma tozu
Dolgu
  • 2 yemek kaşığı marmelat (frambuazlı veya çilekli olabilir)
  • 1 su bardağı [200 ml] vanilya sosu (pasta kreması)
  • 1 paket krema
  • 1 paket vanilya şekeri
 Üstü
  • 300 gr badem ezmesi (marzipan)
  • pudra şekeri
  • renklendirmek için gıda boyası veya reçel
 Yapılışı:
 Fırını 175 dereceye açın.
  1. Yumurtayı ve şekeri iyice çırpın. 
  2. Unu, nişastayı ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırıp, yumurta-şeker karışımına ekleyin ve karıştırın.
  3. Çapı 26 cm olan yuvarlak bir kek kalıbına karışımı dökün. Fırının alt kısmında 40 dakika pişirin.
  4. Kremayı çırpın. Vanilya sosunu ve vanilya şekerini krema ile karıştırın.
  5. Fırından çıkmış ve soğumuş pastayı üçe bölün. İlk iki katı eşit, 3. katı daha ince olacak şekilde kesin.
  6. İlk katına marmelatı yayınız, sonrada krema dolgusundan. 2. katına sadece krema dolgusundan yayınız. Pastanın şekli biraz bombeli olması için orta kısmına kremayı biraz fazla koyunuz. Son ince katı da üstüne koyup kalan kremayı üstüne ve kenarlarına yayınız.
  7. Badem ezmesini isteğe göre renklendirin. Badem ezmesini iki streç film arasına yerleştirip, oklavayla pastayı kaplayacak kadar açın. Bu şekilde hem badem ezmesini açmak, hem  pastanın üstüne yerleştirmesi de daha kolay oluyor. 
  8. Badem ezmesini pastanın üstüne yerleştirin. 
  9. Üstüne pudra şekeri serpin.
Afiyet olsun.

Yorumlar