Tarçınlı çörek [Kalljästa Kanelbullar]

Kalljästa "soğuk mayalama" demek. Bu Kanelbullar tarifinin diğer Kanelbullar tarifinden farkı soğuk mayalama yöntemi kullanılması. Soğuk mayalama yönteminde, hamur ortalama 8 saat buzdolabında mayalanıyor. Bu yöntemle, hamuru akşamdan hazırlayıp, sabah pişirebilirsiniz. Tarifte anlatılan soğuk mayalama yöntemini başka hamurlar için de kullanabilirsiniz.

Soğuk mayalama yönteminde tercihen yaş maya kullanın, sonuç daha iyi oluyor. Evde yaş maya yoksa, kuru maya (instant maya) kullanacaksanız, kuru mayayı önce ılık suda ıslatın, sonra biraz un karıştırıp, 10 dk bekletip, öyle kullanın.

Vaktim yok bekleyemem, hemen pişirip yemek istiyorum derseniz de tarif detaylarında normal mayalama yöntemi de belirtildi.

Fırın ısısı: 225°C, 40 adet

Hamur
  • 1 yumurta
  • 0.5 litre süt 
  • 50 gr yaş maya veya bir paket instant maya
  • 100 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 0.5 su bardağı toz şeker
  • 6-7 su bardağı un
Tarçın karışımı
  • 100 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • 0.5 su bardağı toz şeker
Yapılışı

Soğuk mayalama

  1. Yumurta ve sütü çırpın. 
  2. Mayayı ilave edin, karıştırın.
  3. Toz şeker ve tereyağını ilave edin, karıştırın.
  4. Unu azar azar ilave edip, hamur kıvamını alana kadar yoğurun.
  5. Tarçın karışımını hazırlayın; tarçını, şekeri ve tereyağı karıştırın.
  6. Hamuru ikiye bölüp, oklavayla dikdörtgen bir şekil açın. 
  7. Tarçın karışımını sürün ve rulo yapın. (Farklı şekil yapmak isteyenler Kanelsnurror tarifine bakabilir).  
  8. Her bir parça 1.5 cm olacak şekilde kesip, tepsiye dizin.
  9. Tepsiyi buzdolabına kaldırın (kış ise balkonda da bekletebilirsiniz) ve 8-10 saat bekletin. Mayalama süresi bitince fırına vermeden önce 30 dk oda sıcaklığında bekletin ve üstüne yumurta sarısı sürün. Soğuk mayalama yönteminde pişme süresi biraz uzayabiliyor, ortalama 20 dk (üstü kızarıncaya kadar), 225 derecede pişirin.
Normal mayalama

  1. Margarinin biraz yumuşaması için süt ile birlikte bir tencerede biraz ısıtın. Kuru maya kullanacaksanız, süt 45° olana kadar ısıtın, yaş maya kullanacaksanız 37° ye kadar ısıtın.  Her iki durumda da margarini tam erimiyor, sadece yumuşuyor.
  2. Mayayı ilave edin, karıştırın.
  3. Toz şeker ve tereyağını ilave edin, karıştırın.
  4. Unu azar azar ilave edip, hamur kıvamını alana kadar yoğurun. Yumuşak bir hamur olacak.
  5. 50 dk hamurun mayalanması için bekleyin.
  6. Tarçın karışımını hazırlayın; tarçını, şekeri ve tereyağı karıştırın.
  7. Hamuru ikiye bölüp, oklavayla dikdörtgen bir şekil açın. 
  8. Tarçın karışımını sürün ve rulo yapın.
  9. Her bir parça 1.5 cm olacak şekilde kesip, tepsiye dizin.
  10. Tepsinin üstünü örtün ve 45 dk hamurun kabarması için bekleyin. Hamur kabarınca üstüne yumurta sarısı sürün. Ortalama 10 dk, üstü kızarıncaya kadar, 225 derecede pişirin. 

Smaklig måltid!

    Yorumlar