Limonlu tart [Citronpaj]

Tatlılı ve ekşili bir tart. Merengi çırpmak için bir el mikserine ihtiyaç var. Patates unu yoksa yerine başka bir nişasta konulur.

6-8 parça
Fırın ısısı: 200°

Tart hamuru
  • 100 g margarin veya tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı [1 msk] vanilya şekeri
  • 1 su bardağı [2 dl] un
Limon kreması
  • 3 yumurta sarısı
  • 0,72 su bardağı [1,5 dl] şeker
  • 2 tane limon
  • 50 g margarin
  • 2 çay kaşığı [1/2 msk] patates unu
Beze (mereng)
  • 3 yumurta beyazı
  • 0,5 su bardağı [1 dl] şeker
Yapılışı
  1. Unu ve vanilyayı bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığında beklemiş margarini un-vanilya karışımına ekleyip yoğurun.
  2. Hamuru en az yarım saat buzdolabında bekletin. Hamur birgün önceden yapılıp, buzdolabında saklanabilir.
  3. Yuvarlak bir kalıbı yağlayıp, parmaklarınızla hamuru kaba eşit bir şekilde yayın. 10-12 dakika 200 derecede pişirin (tam pişmiş olmayacak, çünkü daha sonra fırına tekrar girecek).
  4. Yumurtanın akını ve sarısını ayrı kaplara ayırın. Yumurta aklarının olduğu kapta, yumurta sarısı olmaması gerekiyor, aksi takdire, yumurta aklarını çırpak zor oluyor.
  5. Yumurta sarısını ve krema için diğer malzemeleri bir tencereye koyun. Kısık ateşte, krema kaynayana kadar sürekli çırpın.
  6. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Soğuma işini hızlandırmak için, bir kaba soğuk su koyun , tencereyide suyun içine koyun ve krema soğuyuncaya kadar kremayı sürekli cırpın.
  7. Kremayı tartın içine dökün.
  8. Yumurta aklarını el mikseriyle köpük oluncaya kadar çırpın. Daha sonra şekeri ilave edip, mikserle birkaç dakika daha çırpın.
  9. Yumurta akı ve şeker karışımını tart ve limon kreması üzerine yayın.
  10. Fırın ısısını 175 dereceye düşürün.
  11. Fırında, merengue renk alıncaya kadar, yaklaşık, 10-15 dakika daha pişirin.

Yorumlar

yasemin dedi ki…
Merhaba Aylacim, bloguma ugramisin. Guzel sözlerin icin tessekur ederim. Evet blog gercekten insanin vaktini aliyor. Senin sayfanda cok hos. Bu tarti bir yapayim diyorum ama kismet olmadi. Cok hos görunuyor. Basarilar dilerim...
Adsız dedi ki…
vanilya şekerini nerden bulabilirim
Ayla dedi ki…
Ben direkt İsveççeden tercüme edince, vanilya şekeri diye tercüme etmişim. Marketlere şekerli vanilin diye satılıyor.
Adsız dedi ki…
teşekkürler:)